Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
Gljive
sreda, 14 januar 2009 19:36
Gljive (svete gljivice) vrlo se retko pojavljuju na tržištima droga u Srbiji. Cene su im visoke.
Skladištenje proizvoda biljnog porekla zahtevno je i postoji velika mogućnost da zbog dugotrajnog transpotra ili stajanja, te nestručnog rukovanja, glavne supstance izgube snagu. Učinci droge su tada nedovoljni. Osim toga, moguće je da sredstva u prodaji pod imenom gljive - nisu gljive, nego možda kaktusi ili neke druge vrste narko bilja.
Zbog malog korišćenja sušenih gljiva na našem tržištu, navešćemo samo osnovne karakteristike najpoznatijih. To su gljive; Psilocybe Mexicana, Psilocybe cubensis, Amanita muscaria, te kaktus Peyote.

Na slici Psilocybe Mexicana, na slici bplus

Psilocybe Mexicana, poznata pod indijanskim imenom Teonanacatl ('božja hrana"), najvažniji je halucinogen od velikog spektra psilocybe gljiva. Zelenosmeđe je boje, s neugodnim mirisom na užeglu mast. Malog je uzrasta, sluzava je i uzgaja se najviše u Meksiku. Stolećima je korišćena u verskim obredima meksičkih Indijanaca. Na narko tržištu pojavljuje se kao sušena gljiva. Upotrebljava se sporim žvakanjem.

na slici Amanita muscara
Na slici Amanita muscaria

Glavna supstanca ove gljive, psilocybin, može se izdvojiti i sintetizirati, te se u prodaji nalazi kao beli, kristalni prah, tablete, kapsule ili bistre otopine. Delovanje ovakvog proizvoda znatno je jače od delovanja sušenih gljiva.
Učinci su dugotrajne halucinacije i snažne euforije u proseku 12 do 15 sati, a najduže i 20 sati.
Dugotrajna upotreba rezultira toleranciju i psihičku zavisnost. Čini se da ne izaziva fizičku zavisnos

Psilocybe cubensis halucinogena je gljiva koja raste na izmetu zebua. Raste u Argentini i upotrebljava se pretežno žvakanjem. Uzrokuje lagane halucinacije i povećanje živahnosti.
Amanita muscaria, zvana gljiva ludara ili muhara, poznata je još iz srednjeg veka po jakim i raznolikim halucinogenim delovanjima. Glavni sastojak je muscardin. Upotrebljava se posebno u Sibiru i Kamčatki, a retko se pojavljuje na drugim tržištima. Češća je upotreba žvakanjem sušenih gljiva ili jedenjem, te ređe pijenjem u čajevima ili u hladnim napitcima

Dejstvo psihoaktivnih gljiva

Efekti konzuniranja psihoaktivnih gljiva veoma variraju od osobe do osobe i kao i kod svih psihodeličnih droga psihičko stanje osobe i okruženje igraju presudnu ulogu. Efekti variraju i od količine i vrste konzumiranih gljiva, te od individualnog metabolizma osobe. Psilocybin se smatra enteogenom jer može pružiti intenzivna spiritualna/religijska iskustva.

Subjektivni efekti mogu uključivati euforiju, osećaj spoznaje ili novo otkrivene istine, osećaj povezanosti sa svetom i prirodom, povećanu inspiraciju i kreativnost, (nekontrolisan) smeh, duboku introspekciju i osećaj nadjezične komunikacije s okolinom. Dosadne i obične situacije ili predmeti mogu postati zanimljivi i fascinantni. Halucinacije iza zatvorenih i otvorenih očiju su uobičajene, variraju o dozi, boje se čine svetlije. Način razmišljanja je obično mnogo slobodniji, misli teku mnogo brže, ali može se dogoditi i "thought loop" - ponavljanje iste misli ili više misli iznova u krug. Koncentracija na specifične zadatke gotovo je nemoguća, a percepcija vremena obično je promenjena, minute se mogu činiti kao sati. U velikim količinama osoba može doživeti potpunu odsečenost od stvarnosti i gubitak ega.

U slučaju lošeg tripa, ugodni osećaji mogu biti zamenjeni neugodnima poput paranoje, straha i anksioznosti.

Fizički efekti mogu uključivati proširene zenice očiju, osećaj umornosti i utrnutosti tela, blagu mučninu neposredno posle konzumacije, osećaj hladnoće u udovima, te podrigivanje i gasove. Neke osobe mogu imati glavobolju neposredno posle iskustva koja traje do jedan dan. Mučnina nakon konzumacije ponekad može dovesti do povraćanja, ali to nije uobičajeno.