Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
O PROJEKTU
sreda, 07 januar 2009 00:47

Početkom leta 2007. godine na blogu valjevskog web portala www.ugradu.info bivši zavisnik pod pseudonimom Dreamer  objavljuje svoju životnu priču koja je izazvala veliko interesovanje posetilaca sajta. U svojoj ispovesti Dreamer ne samo da piše o svom iskustvu zavisnika, već detaljno analizira sve karakteristike bolesti zavisnosti: simptome, predrasude, obrasce ponašanja, posledice, kao i sam način lečenja. Njegova ispovest je insipisala pokretanje projekta NIKAD HEROIN, koji sprovodi udruženje građana “Dobri ljudi” u saradnji sa terapeutskom grupom lečenih zavisnika CREDO koja deluje pri Centru za bolesti zavisnosti, Psihijatrijske službe Valjevo. Opština Valjevo i kompanija Vujić Valjevo obezbeđuju inicijalna sredstva da se kreira web sajt www.nikad-heroin.com i sprovede niz pratećih aktivnosti u cilju prevencije narkomanije među mladima i senzibilizacije društva na problem lečenja bolesti zavisnosti i resocijalizacije bivših zavisnika. U period od oktobra do decembra 2007.godine sprovedeno je istraživanje među učenicima svih srednjih škola u Valjevu koje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate. Najdrastičniji podaci su svakako oni koji pokazuju da se donja granica prvog kontakta sa narkoticima spustila na 14,8 godina kada je marihuana u pitanju, a 16 heroin. U narednih nekoliko meseci udruženje je u saradnji sa grupom CREDO kreiralo i sprovelo kampanju NIKAD HEROIN u okviru kojeg je publikovano i podeljeno 2000 primeraka istoimene brošure koja je sadržala Dreamerovu ispovest, u period od tri meseca emitovani su na lokalnim TV i radio stanicama spotovi kampanje, a u saradnji sa Društvom istraživača “Vladimir Mandić Manda” i drugim omladinskim organizacijama organizovane su akcije u nekoliko škola u Valjevu i okolnim opštinama. Udruženje “Dobri ljudi” je u junu mesecu sprovodilo u saradnji NVO “Kula” kampanju “Da li droga upravlja tvojim životom?”.

Web sajt NIKAD HEROIN ubrzo nakon svog nastanka prevazilazi lokalne okvire, te volonteri udruženja odlučuju da se ozbiljnije posvete njegovom razvoju. Početkom 2009. godine urađen njegov kompletan redizajn i započete aktivnosti na stvaranju nacionalne internet mreže za borbu protiv droge.
Sve aktivnosti na razvoju web sajta i pružanju podrške zavisnicima u procesu lečenja, kao i članovima njihovih porodica sprovode se isključivo na volonterskoj bazi.