Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to NIKAD HEROIN
gototopgototop
Nema online članova
feed image
feed image
feed image
Narkomanima uput za lečenje umesto zatvora
četvrtak, 08 mart 2012 20:59
Osobe kod kojih policija pronađe drogu za ličnu upotrebu, do količine od jednog grama, ubuduće neće biti krivično gonjene nego će ih tužilaštvo upućivati na obavezno lečenje u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti.

Kako je za Press otkrila direktorka Specijalne bolnice Jasna Daragan Saveljić, a što je potvrđeno i u Republičkom javnom tužilaštvu, ovo će se sprovoditi na osnovu Protokola o saradnji koji je ta ustanova potpisala pre nekoliko dana sa Prvim javnim tužilaštvom u Beogradu. Nova kaznena politika zasad će se primenjivati samo u glavnom gradu, jer je tu i najveći broj narkomana, a slične sporazume mogu da potpišu i drugi gradovi.

Osobama kod kojih policija pronađe drogu za ličnu upotrebu do sada je suđeno po krivičnom zakonu. Kazne su uglavnom bile novčane ili do tri godine zatvora. Sada će se novac uplaćivati u humanitarne svrhe i biće uvedena mera lečenja.


Direktorka Specijalne bolnice Jasna Daragan Saveljić rekla je za Press da u skladu sa potpisanim protokolom već očekuju prve pacijente.

- Na osnovu Protokola o saradnji sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, osobe kod kojih je primenjiva mera podvrgavanja terapiji upućivaće se kod nas. U slučaju kada neko bude uhvaćen sa drogom do jednog grama, neće biti procesuiran nego će dobiti nalog da dođe na lečenje kod nas, a to je vrlo dobra mera. Ona predstavlja kaznu koja zavisnike prinudno tera na lečenje, što je mnogo efikasnije nego da idu u zatvor. U potpunosti se slažem sa jednom takvom merom, pogotovo zbog mladih ljudi, koji se sada šalju u zatvor i ako ih policija privede sa jednom jedinom dozom marihuane - otkriva za Press dr Daragan Saveljić.

Da li će osoba služiti zatvorsku kaznu ili će biti upućivana u bolnicu na odvikavanje utvrđivaće se na osnovu počinjenog krivičnog dela, odnosno količine pronađene droge kod nje.

- Ukoliko se kod osobe pronađe mala količina droge, za dnevne potrebe, odnosno jedan gram, onda će se uputiti kod nas - precizirala je dr Daragan Saveljić.

*izvor: www.pressonline.rs

komentari

B
i
u
Quote
Code
List
List item
URL
Ime *
objavi komentar